Terms & Conditions

We have Recently updated our Terms and Conditions. Please read and accept the terms and conditions in order to access the site

Current Version: 1

Privacy Policy

We have Recently updated our Privacy Policy. Please read and accept the Privacy Policy in order to access the site

Current Version: 1

Valget den 8. maj

05/05/2019

På onsdag - den 8. maj er der valg i Sydafrika, sådan som der har været hvert 5. år siden 1994, hvor demokratiet blev indført. Mandela blev valgt til præsident for de næste 5 år, og ANC blev langt det største parti med 63 % af stemmerne.

Dengang var der et stort håb om en bedre fremtid for alle i landet. Idag er der en stor del af befolkningen - især blandt de sorte, som ikke oplever nogen fremgang og er trætte af fattigdom og arbejdsløshed. Så valget på onsdag er første valg, hvor det ikke er en selvfølge at ANC vinder. Det første valg, hvor de sorte ikke bare automatisk stemmer på ANC, fordi det var dem, som gav dem friheden.

Tidligere præsidenter

Mandela

Mandela lagde hovedvægt på forsoning mellem de forskellige racer og på at udligne de materielle forskelle mellem sorte og hvide. Men samtidig vil han ikke jage de hvide ud af landet, så de fik fx. lov at beholde deres jord.

Mbeki

I 1999 vandt ANC valget igen. Denne gang blev præsidenten Thabo Mbeki, som sad i 10 år. Thabo Mbeki har levet i eksil i England siden 1962, hvor ANC blev forbudt i Sydafrika. Her fik en universitetsgrad i økonomi. Herefter han tog til Rusland og fik militær træning, som han kunne bruge i kampen mod Apartheid i Sydafrika. I hans regeringsperiode blev der lagt vægt på økonomien, og der var god vækst i Sydafrika i hans periode. Mange sorte fik bedre job og bedre vilkår end de nogensinde havde haft. Mbeki gik meget ind for internationalt samarbejde - især internt i Afrika og stod fx. bag oprettelsen af AU - den afrikanske union, som skal skabe rammerne for bedre udvikling i Afrika.

Zuma

Så blev det 2009. ANC vinder valget igen, og Jacob Zuma bliver valgt som præsident - også selv om han har en del anklager for korruption hængende over sig. Da han bliver præsident, stopper undersøgelserne, og han bliver ikke dømt for noget. Jacob Zuma er zulu og meget traditionel med et hav af koner. Han er meget populistisk og har ikke nogen rigtige mærkesager ud over selv at være præsident og skrabe en masse penge sammen til sig selv og hans familie. Han overlever det første valg og sidder frem til februar 2018.

Ramaphosa

Her - i februar 2018 - kommer Cyril Ramaphosa til magten efter et internt opgør i ANC. Han er tidligere fagforeningsmand og langt mindre korrupt end sin forgænger. Men tilslutningen til ANC lå under 50 %, da han overtog styret, og der er stadig meget korruption i ANC, selv om han prøver at rydde op.

Andre partier

DA - demokratisk alliance - er det største oppositionsparti, og er rigtig stort i Cape Town. Det er en sammenslutning af alle mulige tidligere partier, men er det parti, som de hvide og de farvede stemmer på. De prøver at vise en sort profil ved at have en sort leder nemlig Mmusi Maimane. Det er et centerparti, og det eneste parti, som kun har oplevet fremgang ved samtlige valg siden 1994.

EFF - economic freedom fighters - er en udbrydergruppe fra ANC eller faktisk fra deres ungdomsliga ANC Youth League. EFF ledes af Julius Malema og deres mærkesag er, at jorden skal omfordeles, så de sorte også får del i den. Samtidig vil de gerne have gratis uddannelse og gjort minerne statsejede.

IFP - Inkatha Freedom Party - et et parti, som især zuluerne støtter. Lederen hedder Buthelezi og Mandela valgte ham som indenrigsminister i sin regeringsperiode. Det viser mest, hvor inkluderende Mandela var. IFP har været modstander af ANC i gennem lang tid, og der har været meget splittelse mellem zuluer ud fra om man skulle stemme på et zulu-parti eller på ANC, som er et parti for alle sorte.

Sikkerheden i Sydafrika

Nogle steder har valgkampen ført til demonstrationer og mindre uroligheder. Men som turist er det ikke farligt at være i Sydafrika, men du skal selvfølgelig være opmærksom og tænke over, hvor du er henne. Hvis du ramler ind i en demonstration, så søg væk. Demonstrationerne sker i de store byer. Chancen for at møde en strejke eller en demonstration ude i et naturområde er forsvindende lille.