Terms & Conditions

We have Recently updated our Terms and Conditions. Please read and accept the terms and conditions in order to access the site

Current Version: 1

Privacy Policy

We have Recently updated our Privacy Policy. Please read and accept the Privacy Policy in order to access the site

Current Version: 1

Port Elizabeth

16/12/2018

Byen Port Elizabeth er både kendt som "The Friendly City" og "The Windy City". Begge dele passer rigtig godt på byen, som både har masser af flinke mennesker, men som unægtelig tit har blæsevejr.

Port Elizabeth
Port Elizabeth

 

Byen ligger præcis lige så sydligt som Cape Town, bare små 800 km længere mod øst. Du kan godt bruge et par dage i byen, men den er også rigtig god som start eller slut for en tur langs Garden Route, Addo Elephant Park ligger kun en times kørsel væk, og Wild Coast mod nordøst er også indenfor rækkevidde. Der er fly til og fra Johannesburg 3-4 gange dagligt, så dermed er den også til at komme til.

 

Mens mange af de andre byer langs Garden Route har været Afrikaans, så er Port Elizabeth historisk set engelsk. Den blev grundlagt i 1820, hvor 4000 britiske nybyggere blev sejlet hertil. De skulle være en buffer mellem Kap-kolonien mod vest og Xhosa-stammen mod øst. Kapkoloniens guvenør opkaldte havnebyen efter sin afdøde kone - Elizabeth. Idag har byen over 1,3 millioner indbyggere, den ligger i bugten Mandela Bay i provinsen Eastern Cape.

 

Rådhus-tårnet i Port Elizabeth
Rådhus--tårnet i Port Elizabeth

 

Historie

Men faktisk var englændere til stede i området allerede 20 år tidligere. I 1799 byggede de Fort Frederick ved udmundingen af Baakens River. Fortet blev bygget for at forhindre, at franskmændene skulle kunne sejle op ad floden og okkupere landet. Det lykkedes, og der er faktisk aldrig løsnes så meget som ét eneste skud fra fortet. Tag ind og se fortet, og nyd udsigten over havnen og Algoa-bugten. Er du historisk interesseret, kan du også vandre de 5 km langs "The Donkin Heritage Trail", som er en rute, der viser settlernes vej gennem byen med masser af mindesmærker, gamle flotte bygninger, bl.a. rådhuset, som ses på billedet.

 

Township
Township

 

Skulle du få lyst til at se en sort Township, så er her også guidede halvdagsture, hvor du får en masse at vide om, hvordan livet er i en township - både idag og tidligere. Der er heldigvis sket forbedringer. Der er som sædvanlig gode guider - nogen, som selv er vokset op i townshippen og kender virkelig meget til menneskene og forholdene. Du ser et sprudlende marked, skurene og i midten af byen - en skole og en børnehave, hvor der hver dag serveres et måltid for børnene. Her er selvfølgelig fattigt, men på trods af fattigdommen er her også liv og glæde. Tit er det sådan en oplevelse, som har du husker, når du kommer hjem, fordi den er så anderledes end det andet, du oplever.

 

Standen ved Port Elizabeth

 

Hvis du er til hvide sandstrande med mulighed for at bade eller surfe, så er Port Elizabeth også stedet. Byen er kendt som "The windy city", fordi her så tit blæser. Perfekt for surfere, her er flere gange blevet afholdt internationale stævner indenfor surfing, Tag en tur på surfbrættet efter turen i townshippen. Så får du for alvor mærket kontrasten mellem de fattige sorte i townshippen og livet som hvid på et surfbræt. - Du kan nu også finde en sort surfer nu og da.

Få inspiration til, hvad du skal lave i Port Elizabeth her: